Gyerehozzánk fallabdázni

Fallabda

Profi oktatók a goldban

Oktatóink

Focizz a Goldban

Teremfoci

Jó hangulat és kemény edzés?

Iron Box!

Tudj meg többet Alakformáló és Keleti Masszázs stúdiónkról

Szépség

Kattints ide aktuális árlistáinkhoz

Sport

Reggeltől estig várunk a többszörös díjnyertes Bisztró vendéglőnkben

Gold Bisztró
 • Sport

  Kattints ide aktuális árlistáinkhoz

 • Szépség

  Tudj meg többet Alakformáló és Keleti Masszázs stúdiónkról

 • Gold Bisztró

  Reggeltől estig várunk a többszörös díjnyertes Bisztró vendéglőnkben

Fallabda

Pályafoglalás

Telefonszám: +36 20 411-5602

Bajnokságok és csoportos kupák rendezésével kapcsolatban is állunk rendelkezésre! 

A fallabdáról

A fallabda (Squash) kialakulásának története

A fallabda, a londoni Harrow Schoolban alakult ki 1830 táján. A diákok, miközben arra vártak, hogy bemehessenek a rackets-pályára, egy kisebb teremben a falnak ütögettek egy gumilabdát. Később rájöttek, hogy puhább labdával sokkal változatosabbak az ütések, maga a játék pedig jóval nehezebb. Az elnevezés, squash, angolul a következőket jelenti: szétlapít, összeprésel, valamint plattyan, tottyan - vagyis a puha labda "viselkedésére", az általa keltett hangeffektusra utal.

Miért éppen a squash?

Dr. Osváth Péter, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék

A fallabda sportág Magyarországon az egyik legdinamikusabban fejlődő labdajáték. Szórakoztató élményt nyújtó hatása mellett különlegesen jó egészség megőrzési, illetve egészségfejlesztési hatással bír.

A fallabdázás mozgásanyaga ötvözi a dinamikus, gyors mozdulatokhoz szükséges gyorserőt, és a tartós (egy óra) mozgásokhoz nélkülözhetetlen állóképességi tulajdonságokat. Változatos improvizatív mozdulatsorai a mozgáskoordináció magasan fejlett szintjét követeli meg.
A fallabdázás azon sportágak közé tartozik, melyek esetében a sport szinte minden jótékony élettani, illetve egészségügyi hatása ötvözötten megjelenik.

A fallabda sport mozgása, edzései hihetetlen összetett képességeket követelnek meg a sportolóktól. Miután az átlagos edzésidő 60 perc, hosszútávú mozgásprogramban gondolkodhatunk, melynek állóképességet fejlesztő hatása nyilvánvaló. E tulajdonságunk hátterében a szív-és keringési rendszer fejlett működése, a légző szervrendszer jó állapota, és az izomzat kiemelkedő működése kell, hogy álljon. Miután hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek vezető helyet töltetnek be a halálozási statisztikákban, a fallabda preventív funkciót láthat el e betegségcsoport területén. Főleg fontos ezt hangsúlyozni akkor, ha tudjuk, hogy jelenleg a fallabdázók többsége szellemi tevékenységet folytató, komoly és folyamatos stresszhatásnak kitett emberek köréből kerül ki. Az ilyen rizikó-csoportba tartozóknál a keringési betegségek előfordulása még hangsúlyosabb. A fallabda kiváló eszköz a stresszes élet szövődményeinek megelőzésben. A szív és izomzat kapillarizációjának (hajszálérrendszer) fejlődése a szívizom infarktus és a magasvérnyomás betegségek megelőzésben kiemelkedő hatású. A szív- és légzésfunkció javulása a hétköznapi élet fizikai és szellemi téren megjelenő kihívásaival szembeni terhelhetőségünket fokozza. A hatékonyabban működő tüdő jobb oxigénkínálatot biztosít, ezzel a szellemi tevékenység minősége is javul.

Squash szabályai

Adogatás

Az adogatást az ütő megpörgetésével kell eldönteni. Ezután az adogató addig adogat - felváltva az oldalakat - amíg pontot szerez. Az adogatást az adogatóbox-ból kell végrehajtani a főfal középső piros csíkja fölé úgy, hogy az ellenfél teljes nagy területébe essen a labda. A labda visszafelé jövet érheti az oldalfalat és ezt lehet röptézni, illetve pattanás után megütni. A labda bárhol éri a piros vonalat az rossz ütésnek minősül, az adogató elveszti az adogató jogot, így az ellenfél következik az adogatással. Csak egy adogatási kísérlet van. Fontos, ha az adogatás a pálya középső területére ment, illetve az ellenfél az üvegről lejövő labdát a pálya középső területén ütné meg, az adogató nem akadályozhatja - tehát nem léphet be a "T" pontra - illetve a fogadó nem ütheti meg. Ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni. A szettek 9 pontig tartanak. Amennyiben 8:8 az állás a fogadó döntheti el, hogy a szett 1 pont vagy 2 pont különbséggel folytatódjon. 2 pont különbség esetén 10-nél tovább nem megy a játék. A következő szetteket mindig az előző szett nyertese kezdi.

Szabályos játék

A labda egyszer pattanhat a földön. A labdával az alsó vonal fölött kell eltalálni a főfalat úgy, hogy nem érinti a padlót, és az ellenfél bármely testrészét, ruházatát vagy ütőjét, valamint a labda a pályán belül marad.

A "let" szabály

Az ütő játékost nem szabad akadályozni illetve zavarni a labda megütésében. Ha ez mégis megtörtént, úgy a labdamenetet újra kell játszani

Zavarás

Az ütő játékosnak minden tőle telhető erőfeszítést meg kell tennie, hogy az ellenfél útjából kikerüljön. Az ellenfélnek látnia kell a labdát és nem akadályozható abban, hogy egyenes úton megközelítse a labdát. A labda megütéséhez megfelelő szabad teret kell biztosítani.

A labda, ütő és felszerelés

 • sárga pontos labda: versenyzőknek, jól játszó amatőröknek
 • kék és piros pontos: kezdő felnőtteknek, gyerekeknek
 • fehér pontos: középhaladó felnőtteknek

A játékosok ruházatot és felszerelést maguknak hoznak, de van lehetőség alapvető felszerelés és ruházat megvásárlásra klubunkban is. Alapszintű ütők bérlésére is van lehetőség, de a játékhoz a labdákat, amennyiben nem hoztak a játékosok magukkal, minden esetben meg kell vásárolni.

Figyelem! A pályákról 0-24 órás biztonsági kamerafelvétel készül. Minden szándékos, gondatlan károkozás felelősségre vonással jár. Játék végeztével a csuklópánttal mindig állítsátok le a pályahasználatot!

Kérdésed van?
Tedd fel:

Partnereink: