Gyerehozzánk fallabdázni

Fallabda

Profi oktatók a goldban

Oktatóink

Focizz a Goldban

Teremfoci

Jó hangulat és kemény edzés?

Iron Box!

Tudj meg többet Alakformáló és Keleti Masszázs stúdiónkról

Szépség

Kattints ide aktuális árlistáinkhoz

Sport

Reggeltől estig várunk a többszörös díjnyertes Bisztró vendéglőnkben

Gold Bisztró
  • Sport

    Kattints ide aktuális árlistáinkhoz

  • Szépség

    Tudj meg többet Alakformáló és Keleti Masszázs stúdiónkról

  • Gold Bisztró

    Reggeltől estig várunk a többszörös díjnyertes Bisztró vendéglőnkben

Használjuk fel a Gold Centerben vagy a Gold Bisztróban!

Több mint 4 milliárd forint ragadhat bent a SZÉP kártyákon

Kedves Vendégek!

Legkésőbb május 31-éig használhatók fel a SZÉP kártyákra két éve feltöltött juttatások, ezt követően a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak a megmaradt pénzt. Húsvét előtt még több mint 4,2 milliárd forint pihent a kártyákon a 3 kibocsátó bank tájékoztatása szerint, amely összeg valószínűleg az áprilisi hosszú hétvégén csökkent, de még így is kérdés, hogy sikerül-e határidőig elkölteni minden 2015-ben feltöltött pénzt.

Az OTP Banknál 3,2 milliárd forintnyi feltöltés jár le az idén, ami a 2015-ös juttatások 4,5 százaléka. Az MKB Bank MTI-hez eljuttatott közlése szerint március közepén 17,5 ezer munkavállaló kártyáján 653 millió forint várt felhasználásra a május végén lejáró, 2015-ben nyújtott 12,5 milliárd forint munkáltatói juttatásból. Ez az eredeti keretnek 5,24 százaléka, amely az alszámlák között az alábbi módon oszlik meg: 42 százalék a szálláshely, 34 százalék a vendéglátás, 24 százalék a szabadidő alszámlán. A K&H Banknál mintegy 425 millió forint költhetősége jár le május végén, ez több mint 1 százaléka a 2015-ben feltöltött összegeknek.

A munkavállaló számára a 2015-ben feltöltött juttatás – ha május 31-ig nem költötte el –, elveszett. A munkáltatók adókötelezettsége szempontjából pedig irreleváns, hogy az adott juttatást ténylegesen felhasználták-e. Vagyis a SZÉP kártyákra utalt összeg után megfizetett adó és egészségügyi hozzájárulás önellenőrzése nem merülhet fel akkor sem, ha a hitelintézet a munkáltatónak visszautalja a bennragadt pénzeket. A NAV korábbi tájékoztatása szerint az összegeket a pénzügyi rendezés évében egyéb bevételként kell lekönyvelni.

A munkáltatón múlik, hogy hogyan használja fel a visszaérkezett pénzt, erre a törvény semmilyen utalást nem tesz. Mivel a bankok azt egy összegben, részletes kimutatás nélkül küldik vissza, elég körülményes kinyomozni, hogy melyik dolgozó mekkora összeget nem költött el a kártyáról. A gyakorlat szerint a pénzt sok esetben a HR osztály használja fel saját céljaira, máshol pedig az összeg egyszerűen a cégnél marad bevételként. Azt is megtehetik a munkáltatók, hogy újból béren kívüli vagy egyes meghatározott juttatásokra költik a plusz bevételt, ám ebben az esetben a 34,22 vagy 43,66%-os cafeteriaadót is újra meg kell fizetni a kifizetések után. A legmagasabb nettó juttatást adómentesen adható elemekkel lehet biztosítani.

Kérdésed van?
Tedd fel:

Partnereink: